Mai mult decat imobiliare!

Cum verificaţi o casă

Sunteţi gata să vizionezi o casă, fie pe cont propriu, fie cu un agent imobiliar. ştii la ce să te uiţi? Ştii dacă o casă face sau nu banii? Oricât de mult  v-ar plăcea o locuinţă, nu- vă lăsaţi duşi de val pierde capul şi verificaţi-o de-a fir de-a păr şi nu-l cruţaţi cu întrebările pe proprietar. Atenţie la zonă, vecini, anul în care a fost făcută casa, modul în care sunt împărţite spaţiile interioare, dependinţele, gradul de finisare şi starea tehnică a imobilului.

Să începem cu zona. Experţii imobiliari cu experienţă ne sfătuiesc ca înainte cu zece minute de vizionarea unei case să facem singuri un tur al împrejurimilor, pentru a observa persoanele care locuiesc în acea arie, magazinele, dacă este un mediu poluat sau are spaţii verzi suficiente, dacă este sau nu o zonă curată şi sigură.

Un amplasament ideal pentru locuit ar trebui să fie astfel: să fie situat în mijlocul unui oraş, dar într-o zonă înverzită şi liniştită, aproape de serviciu, de şcoală, de teatre şi alte instituţii culturale, de cele mai cochete magazine de haine şi de cele mai ieftine şi mai bune supermarketuri. Acest model este însă irealizabil în orice mare oraş din lume, pentru că, în realitate, în centru zonele sunt aglomerate, cu trafic intens, cu un grad ridicat de poluare, iar magazinele alimentare au preţuri mari la produsele de bază.

Ce trebuie să „inspectaţi" într-o casă:

a) Este locuinţa trainică şi sigură? Aceasta trebuie să fie prima întrebare la care trebuie să găseşti răspuns atunci când verifici starea ei de sănătate. Când a fost construită? Are o structură de rezistenţă bună? Când a fost reparată ultima dată? Dacă este o locuinţă istorică, construită înainte de 1940, chiar dacă este renovată, este bine să consulţi lista primăriilor cu clădirile ce prezintă pericol la cutremur, de la Serviciul de Urbanism.

b) Instalaţia electrică şi reţeaua de apă şi canalizare funcţionează bine? Toate prizele trebuie să fie funcţionale, tabloul electric de comandă la fel, canalizarea să nu emane nici un miros suspect, care să anunţe o viitoare înfundare a ţevilor. Trebuie să ai în vedere nu doar starea instalaţiilor la momentul vizionării casei; priveşte şi în perspectivă, luând în calcul tipul de consumatori casnici pe care îi vei folosi. Poate vrei să instalezi sistem de aer condiţionat, care consumă mai mult şi are nevoie de cablaje deosebite, poate ai o maşină de spălat automată cu un sistem de alimentare cu apă şi de scurgere speciale. Sau îţi doreşti o cadă cu sistem jacuzzi, de hidromasaj, care are un sistem de alimentare diferit.

c) Pereţii sunt sănătoşi? Mai mult ca oricare alte componente ale casei, starea de sănătate a pereţilor influenţează starea de sănătate a oamenilor care locuiesc în ea. Pereţii trebuie să fie astfel fără pete, complet plani, cu colţuri drepte. Igrasia, cea mai gravă „boală" a pereţilor  provoacă afecţiuni la plămâni şi stări de disconfort.

d) Verificaţi uşile şi ferestrele! Tocurile trebuie să fie In bună stare, încuietorile funcţionale. Dacă ferestrele nu se închid bine, costurile legate de încălzirea locuinţei vor creşte cu 40%. Parchetul sau gresia trebuie să fie îngrijite, să nu fie sparte şi să aibă o suprafaţă complet plană.

f) Acoperişul trebuie să fie fără fisuri şi bine izolat. Cine nu cunoaşte expresia îi plouă-n casă?! Se poate întâmpla şi la imobile vechi, dar şi la case noi.

g) Coborâţi în subsol, dacă există şi verificaţi dacă este uscat sau prezintă fisuri.

Ideal este ca această inspecţie tehnică să o realizaţi alături de un specialist în construcţii sau un evaluator imobiliar.


Taguri: sfaturi utile
Cele mai citite
ZONE IMOBILIARE
 
 
 
 
 
 

Apartamente Berceni

Apartamente Oltenitei

Apartamente Titan

Apartamente sector 4, Berceni

Apartamente noi de vanzare

Instalatori Pitesti

Reparatii masini de spalat vase Bucuresti

Reparatii masini de spalat rufe Bucuresti

Reparatii aer conditionat LG Bucuresti

Reparatii aer conditionat Bucuresti - Ilfov