Mai mult decat imobiliare!

Imobiliarele, in picaj. Relaxarea creditelor ipotecare nu va conduce la reluarea tranzactiilor

Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a relaxat, intru catva, creditele ipotecare, analistii imobiliari sunt sceptici in ceea ce priveste dezghetarea pietei, intrucat potentialii clienti sunt inca in asteptarea unui climat financiar mai stabil.

Imobiliarele, in picaj. Relaxarea creditelor ipotecare nu va conduce la reluarea tranzactiilorIn plus, criza de pe piata imobiliara are si unele efecte pozitive, cum ar fi scaderea preturilor locuintelor, astfel incat anul acesta se asteapta ieftinirea cu 30% a apartamentelor vechi si cu 15% a celor noi, potrivit reprezentantilor din domeniu.

„Pe piata creditarii a aparut un mare concurent: statul român. (...) Accesul statului la împrumuturile de pe piete internationale a devenit extrem de limitat. Astfel, statul român se poate împrumuta mai ieftin de pe piata interna. În conditiile lichiditatii reduse de pe piata bancara româneasca, putinele resurse se vor îndrepta catre clienti pe sprânceana. Decat sa acorde credite ipotecare cu dobanda de 17% la lei unor clienti care comporta risc de neplata, din cauza crizei economice, si risc de depreciere a activelor imobiliare cu care s-a garantat creditul, bancile comerciale prefera sa cumpere titluri de stat cu dobînda de 14,23%”, explica  analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Din nefericire, noile dispozitii BNR nu schimba cu mult situatia pietei rezidentiale, sustine si Irina Petrescu, directorul departamentului rezidential din cadrul Esop. „S-au facut unele mici ajustari la conditiile draconice de acordare a creditelor, insa raman mai multe chestiuni care constituie piedici reale in finalizarea tranzactiilor rezidentiale: dobanzile mari practicate de banci, deprecierea leului si climatul instabil economic si financiar. Cerere exista in piata, insa majoritatea clientilor sunt in asteptarea unui climat mai stabil”, ne-a spus Irina Petrescu. Exista doua motive pentru care masurile anuntate de BNR nu vor ajuta la reluarea tranzactiilor pe piata imobiliara. „Pe de o parte, valoarea proprietatilor cu care se garanteaza imprumutul este in scadere, iar pe de alta parte, avansul cerut de banca precum si dobanda mare scumpesc rata lunara”, ne-a explicat Dan Chitafes, directorul agentiei Chitafes Imobiliare.

Preturile locuintelor vor continua sa scada

Daca anul trecut preturile apartamentelor vechi au suferit o ajustare de aproximativ 30-40%, iar cele din proiectele rezidentiale noi s-au ieftinit cu 10-15%, anul acesta se asteapta o scadere de 30% la locuintele din blocurile comuniste si de 15% la cele noi. „Preturile locuintelor vor continua trendul descendent, astfel incat proprietatile vor pierde aproximativ 30% din valoare pana la finalul anului”, ne-a declarat Dan Chitafes. De aceeasi parere este si Radu Zilisteanu. „Revenirea la normalitate pe piata imobiliara romaneasca nu va avea loc inainte de toamna acestui an”, ne-a spus analistul imobiliar. Valoarea tranzactiilor imobiliare de mari dimensiuni din România a totalizat 1,02 miliarde de euro în 2008, cu 39% sub nivelul din 2007, dupa o scadere drastica a pietei în a doua parte a anului, când au fost înregistrate doar doua preluari totalizând 89 milioane de euro, potrivit unui raport al CB Richard Ellis.Trimestrul al patrulea a fost extrem de sarac în tranzactii, în total înregistrându-se în jur de 580 de milioane de euro.

Sectiune sustinuta de : Gardianul,
Galerii Foto Imobiliare..
Cele mai citite
ZONE IMOBILIARE
 
 
 
 
 
 

Apartamente Berceni

Apartamente Oltenitei

Apartamente Titan

Apartamente sector 4, Berceni

Apartamente noi de vanzare

Instalatori Pitesti

Reparatii masini de spalat vase Bucuresti

Reparatii masini de spalat rufe Bucuresti

Reparatii aer conditionat LG Bucuresti

Reparatii aer conditionat Bucuresti - Ilfov