Mai mult decat imobiliare!

Paşii de urmat pentru obţinerea unui credit

PRIMUL PAS: ne calculăm singuri cât ne permitem, cât de mare poate să fie creditul şi cât de repede puteţi înapoia banii băncii. Pe Net, puteţi apela la www.conso.ro şi www.finzoom.ro. Atenţie, neplata unui credit poate atrage şi imposibilitatea de a mai lua credite!



PASUL DOI: verificăm oferta băncilor sau a instituţiilor de credit ipotecar. Există trei tipuri de instituţii financiare care acordă credite pentru case:

•·Băncile comerciale
•·Societăţile de credit ipotecar
•·Societăţile speciale de economii, de tip german

Bani mai pot furniza şi unii developeri, investitori în ansambluri rezidenţiale, care dispun de fonduri şi care vă pot „păsui",  cu plata în rate pentru maximum zece ani sau pe etape de execuţie a casei (maximum un an).

Condiţiile de creditare


Când luăm un credit trebuie să fiţi atenţi la:

Dobândă (DAE este cea reală)Cheltuieli suplimentareAvansPerioadăGaranţii (ipotecă sau giranţi)

Cheltuielile suplimentare, ascunse sub diverse denumiri, trebuie adăugate la dobânda afişată: comisionul băncii (de administrare sau de acordare a creditului), taxa de analiză a dosarului (nu toate băncile o practică), comisionul de evaluare a casei, care îl ia un evaluator agreat de bancă, asigurarea casei, facultativă la unele bănci, obligatorie la altele, caz în care este cesionată în favoarea băncii şi asigurarea de viaţă, obligatorie la unele bănci. Teoretic, aceste cheltuieli sunt prinse în DAE.

Perioada de rambursare este cuprinsă între 10 şi 35 ani, în România. În Uniunea Europeană se practică perioade între 10 ani şi 35 ani, în timp ce în Statele Unite ipotecile se pot face şi pe 45 ani.

PASUL TREI: Vă prezentaţi în faţa ofiţerului de credit!

Sună puţin descurajant, „ofiţer de credit" dar este doar o formulare de specialitate. De fapt, persoana respectivă este un angajat/ o angajată a băncii, care vă analizează cererea, mai apoi dosarul şi în cele din urmă va fi alături de dumneavoastră pe parcursul perioadei de rambursare.

SFAT: Dacă nu aţi întrunit punctajul unei bănci, perseveraţi! Căutaţi altă bancă, mai flexibilă şi încercaţi încă o dată! Atenţie însă la costurile creditului! Dacă acestea sunt prea mari acolo unde sunteţi în sfârşit acceptaţi, puneţi în balanţă -mai bine luaţi un credit cu orice preţ sau mai bine aşteptaţi o perioadă ca veniturile să vă permită un credit avantajos? O soluţie este şi să ajustaţi valoarea creditului şi  săcăutaţi, pentru început, o locuinţă mai mică. Mai bine vă mutaţi mai târziu într-o casă mai mare, decât să nu vă puteţi plăti ratele.

Ca surse de venituri, majoritatea băncilor şi societăţilor de credit acceptă şi câştigurile suplimentare, în afară de salariile de pe cartea de muncă. Nu toate au însă aceeaşi largheţe, existând câştiguri suplimentare mai sigure, acceptate de toţi (precum cele din chirii sau contracte de colaborare) sau altele considerate mai riscante pentru bănci, precum cele din dividende, din profesii liberale sau chiar din salarii în străinătate.

MAI MULTE INFORMAŢII AFLAŢI ÎN CARTEA „CUM SĂ-ŢI CUMPERI O CASĂ!", CAPITOLUL V, AUTOR MARIA SEDER NEDA, DISPONIBILĂ ÎN LIBRĂRIILE DIVERTA ŞI PE SITE-URILE WWW.DOL.RO ŞI WWW.CASAPERFECTA.RO
Taguri: sfaturi utile
Cele mai citite
ZONE IMOBILIARE
 
 
 
 
 
 

Apartamente Berceni

Apartamente Oltenitei

Apartamente Titan

Apartamente sector 4, Berceni

Apartamente noi de vanzare

Instalatori Pitesti

Reparatii masini de spalat vase Bucuresti

Reparatii masini de spalat rufe Bucuresti

Reparatii aer conditionat LG Bucuresti

Reparatii aer conditionat Bucuresti - Ilfov