Decideţi: cumpăraţi sau închiriaţi?
Sunteti pregatit sa cumparati o casa? Ca sa stiti acest lucru dati-va raspunsuri la urmatoarele intrebari:
Care va sunt motivele?
Aveti nevoie de mai multe camere pentru familia dumneavoastra in crestere, sau vreti sa va mutati mai aproape de serviciu sau scoala; aveti o casa prea mare si vreti sa luati una mai mica si mai usor de intretinut, doriti sa faceti un plasament imobiliar?
Faceti-va o lista a prioritatilor si analizati-o bine; este o metoda buna prin care puteti sa cantariti toate aspectele in decizia pe care o luati.
Cat timp aveti de gand sa pastrati aceasta casa?
S-ar putea sa fie mai bine sa inchiriati daca va asteptati sa plecati din localitate in urmatorii doi ani sau sa ramaneti in casa actuala reconfigurind spatiul.
Ghidul de inchirieri online www.imopedia.ro va poate ajuta sa gasiti oferte de inchirieri in zona dumneavoastra. Ganditi-va bine, e mai bine sa inchiriati , sa cumparati sau sa ramaneti in asteptare o vreme?
Aveti destui bani lichizi pentru a suporta costurile avansului, platii finale, a taxelor de cumparare, pe cele ale mutatului si renovarii ?
La cumpararea unui imobil avansul pe care obisnuit il dati la incheierea unui antecontract reprezinta 5-10% din pretul de cumparare. Calculati cat si cand va puteti permite sa platiti intreaga suma avand in vedere ca in majoritatea cazurilor la semnarea contractului de vanzare cumparare in forma autentica vanzatorul doreste sa incaseze intreg pretul.
Va puteti permite ca, pe linga cheltuielile obisnuite, sa platiti lunar un credit pe care il contractati pentru a cumpara?
O rata lunara a creditului n-ar trebui sa va coste mai mult de o treime din venitul dvs. net. Faceti-va un buget si estimati sumele pe care le aveti de platit.Totodata tineti cont de procedurile extrem de greoaie impuse de banci pentru obtinerea unui credit in momentul in care decideti sa finantati cumparari astfel.
Indiferent de decizia pe care o luati, mentineti-va informat si acordati atentie intuitiei dvs. Daca piata imobiliara e dinamica si va simtiti presat sa cumparati, s-ar putea sa nu fie momentul s-o faceti. Daca vreti sa va vindeti casa in care locuiti si sa cumparati alta, ganditi-va daca puteti face fata dublei activitati de vanzare/cumparare. Daca descoperiti o zona care va place, dar nu sunteti pregatit sa luati o hotarire definitiva, studiati un timp imprejurimile pentru a afla mai multe amanunte si de ce nu, ganditi-va la posibilitatea de a inchiria acolo o locuinta pentru o perioada scurta (3-4 luni) pentru a va edifica.