Constructorii solicita scaderea pretului materiilor prime
Iminenta recesiune din piata constructiilor poate fi ocolita prin reducerea preturilor la materiile prime, sustin reprezentantii Uniunii Nationale a Patronatului Roman. Potrivit unei analize facute de principalele societati de constructii din cadrul UNPR, actuala incapacitate de deblocare a pietei imobiliare si a constructiilor este generata de impunerea unor preturi nejustificate de catre producatorii de materii prime pentru constructii.
Potrivit datelor UNPR, pretul cimentului a crescut cu aproximativ 20% fata de anul trecut si cu 46% raportat la 2006. Aceeasi situatie este intalnita si in cazul preturilor la produsele din aluminiu, care au crescut in perioada 2006-2008 cu 16%. Pretul otelului a cunoscut, de asemenea, o crestere de 22% in 2006, de 10% in 2007 si de 75% in iulie a.c., dovedind astfel caracterul speculativ al acestor majorari. Cresterea preturilor pentru materiile prime, alaturi de dublarea salariilor in constructii in perioada 2006-2008 au fost principalii factori care au influentat pretul final al materialelor de constructii.
Monopolul principalilor furnizori de materie prima a dus la o crestere nejustificata a materialelor de constructii si implicit a preturilor locuintelor. In conditiile restrictive de piata, UNPR atrage atentia statului asupra pericolului generat de continuarea politicilor de preturi practicate de marii producatori de materie prima din Romania. Continuarea unei politici de crestere a preturilor materiei prime in constructii poate insemna falimentul firmelor autohtone de constructii sau asigurarea unor importuri masive din tarile in care aceste produse sunt competitive din punct de vedere al pretului. Fara un proiect de sprijinire a exporturilor, actuala politica poate duce la o crestere a deficitului de cont curent.
"Solutia iesirii din blocajul actual de pe piata constructiilor este scaderea preturilor la materiile prime, fapt care va genera o scadere in lant a pretului pentru constructiile noi. Mai mult, UNPR sustine necesitatea interventiei statului, prin institutii precum Consiliul Concurentei - prin impiedicarea formarii de carteluri ale marilor companii - precum si prin cumpararea unor pachete de actiuni in companiile producatoare de materii prime care sa permita stoparea politicii anticoncurentiale practicate de aceste companii in Romania"
, a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.
"SME- Union este in favoarea competitiei libere in cadrul economiei de piata si sustine lupta pentru reducerea preturilor la materiile prime si crearea unor conditii competitive in aceasta piata"
, a sustinut
Patrick Voller, Secretar General al SME-UNION, invitat de onoare la conferinta de presa.
Estimarile constructorilor pentru 2009 arata ca recesiunea va continua iar companiile din domeniu vor practica o politica de crestere a preturilor materiilor prime pentru a acoperi lipsa de cerere pe piata. Primele efecte ale recesiunii vor fi concedierea a pana la 10% dintre angajati si stoparea productiei pe stoc in perioada iernii. �Scaderea volumului de proiecte imobiliare si de constructii precum si intoarcerea in tara a peste 500.000 de muncitori ar putea genera o crestere a ratei somajului cu pana la 10%"
, sustine Marian Petre Milut.
UNPR estimeaza ca piata constructiilor va stagna anul acesta ca volum si va scadea in ceea ce priveste preturile constructiilor in general, costurile fiind preluate de companiile autohtone angajate ca subantreprenori.
UNPR cere luarea de masuri economice urgente pentru protejarea IMM-urilor, segment care va simti cel mai putenic impactul crizei financiare in Romania.
Apartamente noi Popesti Leordeni
Pensiuni Voronet - Gura Humorului