Mai mult decat imobiliare!
Cauta dupa un cuvant cheie
Jocul cu metrul pătrat creşte preţul casei

Confundarea suprafeţei construite cu cea utilă poate aduce cumpărătorului o surpriză neplăcută: creşterea preţului cu mai mult de 20%. Unii dezvoltatori îşi promovează proiectele avansând un preţ mic pe metru pătrat, fără să specifice însă la ce tip de suprafaţă se aplică acest preţ.
Dacă nu studiază cu atenţie contractul, cumpărătorii vor constata la final fie că preţul este mai mare, fie că suprafaţa locuinţei este mai mică decât aflaseră ei, deoarece oferta promova preţul pe metrul pătrat construit, nu pe cel util. De aceea, este necesar ca ei să ştie ce reprezintă fiecare tip de măsurare a suprafeţei.
Suprafaţa utilă este folosită mai ales în anunţurile de mică publicitate care oferă la vânzare apartamente vechi. Suprafaţa utilă reprezintă suprafaţa netă a apartamentului, neincluzând terase, pereţii interiori şi exteriori şi pereţii comuni. Aceasta este suprafaţa pe care trebuie să o ia în consideraţie cei care achiziţionează un apartament, atunci când doresc să-şi facă o idee despre cât este de spaţios.
Dezvoltatorii şi cei care promovează imobile cu locuinţe noi aruncă pe piaţă preţuri raportate la metrul pătrat construit. Suprafaţa construită cuprinde aria utilă, la care se adaugă suprafaţa teraselor, a pereţilor şi penetraţiile verticale, precum elementele de structură şi ghenele de instalaţii. Raportarea la metrul pătrat construit permite ofertantului să posteze un preţ mai mic pe panoul publicitar. Ce trebuie să ştie cei care achiziţionează o locuinţă este că, în acest caz, nu trebuie să înmulţească preţul respectiv cu suprafaţa utilă a apartamentului, ci să ceară dezvoltatorului suprafaţa construită.
Diferenţa este foarte mare. Specialiştii spun că suprafaţa construită este, în general, cu 15-20% mai mare decât suprafaţa utilă. „Dezvoltatorii, nu toţi, anunţă preţurile la case în metri pătraţi construiţi pentru că, astfel, reies locuinţe mult mai mari ca suprafaţă şi cu preţuri mult mai mici", ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei de construcţii Policons Group SRL, adăugând că, de cele mai multe ori, anunţarea suprafeţei construite este un artificiu de marketing. „Dezvoltatorii imobiliari apelează la acest artificiu de marketing pentru a anunţa preţuri pentru apartamentele noi apropiate de cele vechi.
Lucrurile nu stau deloc aşa, întrucât este diferenţă mare între construcţia utilă şi suprafaţa construită", ne-a spus şi Matei Maloş, administratorul site-ului magazinuldecase.ro, adăugând că, în cazul revânzării, anunţurile apartamentelor conţin suprafaţa utilă. Este indicat ca, atunci când se achiziţionează o locuinţă nouă, să se ceară vânzătorului, încă de la început, preţul total al unităţii locative respective, cu dependinţe cu tot, inclusiv garajul. De asemenea, cumpărătorul trebuie să studieze cu atenţie contractul, pentru că acesta poate să conţină diverse clauze. Trebuie să se evite cele care stipulează că preţul se poate modifica până la predarea locuinţei.
Sectiune sustinuta de :
Cotidianul,
Galerii Foto
vezi toate galeriile »
IMOPEDIA.ro
VANZARI
INCHIRIERI
PROIECTE si INVESTITII
Cele mai citite
Tag Cloud
ancpi autorizatii baloteşti bucureşti buy back buy now and build later băneasa cadastru cartea funciara cartier comună credit ipotecar dambovita financiar finantare fond funciar giurgiu gruiu ilfov impozit indicator judet juridic lege legislatie imobiliara long life militari măgurele oras padure pantelimon proprietate rent to buy sectorul 1 sectorul 2 sectorul 6 terenuri termen tehnic vlad Ţepeş zona
Apartamente noi Popesti Leordeni
Pensiuni Voronet - Gura Humorului