Mai mult decat imobiliare!

Costurile suplimentare ale unei tranzacţii imobiliare

Credeţi că trebuie să scoateţi din cont cât vă cere vânzătorul şi-atât? Vă înşelaţi amarnic! Nu calculaţi "la fix", pentru că aţi putea rămâne fără casă. Valoarea unei locuinţe nu este dată doar de preţul de vânzare, ci şi de alte cheltuieli suplimentare: dacă este nouă, se percepe TVA de 19%, iar pentru orice tip de case se plătesc taxe notariale (cam 2,5% din valoarea casei) şi comisionul pentru agenţia imobiliară (între 2 şi 6%, la care se percepe uneori şi TVA).

Atenţie şi la creditele imobiliare! Nu doar avansul şi ratele lunare trebuie luate în calcul, ci şi alte comisioane, asigurări şi garanţii, fără de care banca nu acordă creditul ipotecar. Acestea mai pot îngroşa în unele cazuri dobânda cu sume de până la 2%, în funcţie de condiţiile băncii, şi de aceea este bine să cereţi reprezentantului băncii să vă calculeze rata lunară incluzând şi aceste cheltuieli. Atunci când recurgeţi la un credit pentru casă, termen lung la bancă şi care vă poate sufoca.

La apartamentele noi, important este de văzut ce este cuprins în preţul de vânzare (exprimat, de regulă, în euro/mp construit). Preţul din pliant poate fi dublat de alte costuri. În afară de TVA (de 19% din valoare), la preţul apartamentului se mai pot adăuga şi preţul garajului sau al locului de parcare (între 3.000 şi 17.000 euro, în funcţie de developer şi zonă), precum şi spaţiile comune sau unele terase (care mai pot „sălta" preţul cu încă 20-50%).

Vă gândiţi că scăpaţi mult mai ieftin, dacă vă cumpăraţi un apartament mai vechi? Că vopsiţi rapid şi ieftin pereţii, uşile şi ferestrele şi vă puneţi fără probleme parchet nou? Greşit! Amenajarea modernă şi instalaţiile noi pentru un apartament sau o casă veche, părăginită, pot egala costurile de achiziţie. Haideţi să facem împreună aceste calcule, pentru fiecare parte a casei:

1) Parchetul scârţâie şi este umflat? Înlocuirea pardoselii, tot cu parchet sau cu gresie, costă între 20 şi 50 euro pe metrul pătrat.

2) Instalaţia electrică este veche? Una nouă, care să suporte şi sistem de aer condiţionat şi alţi consumatori moderni, costă între 350 şi 1.000 de euro, în funcţie de numărul de camere şi de complexitatea sistemului de iluminare.

3) Tocurile de la ferestre sunt scorojite şi uşile crăpate? La un apartament de trei camere, montarea unor ferestre cu geam termopan şi a unor uşi moderne costă circa între 1.000 şi 1.300 de euro. Există uşi de esenţă tare sau din metal, căptuşite cu spumă poliuretanică, al căror preţ este de 1.000 de dolari bucata.

4) Pereţii sunt jupuiţi? Zugrăvirea cu vopsea lavabilă costă între 300 de euro pentru un apartament mediu de trei camere, şi 700 de euro pentru o casă medie de 120 de metri pătraţi. Montarea unui tavan fals în sufragerie mai costă circa 300 -500 de euro.

5) Băile sunt murdare şi vechi? Refacerea a două băi, cu gresie, faianţă, echipamente şi instalaţii noi, costă în medie 1.000 -1.500 euro. Dacă doriţi şi o cadă cu sistem jacuzzi, atunci datele se schimbă: numai schimbarea instalaţiei electrice pentru acesta şi noul sistem pot costa între 2.000 şi 7.000 euro.

În concluzie, aveţi grijă să luaţi în calcul aceste costuri pe care va trebui să le suportaţi imediat după cumpărarea casei. Dacă nu ţineţi cont de aceste cheltuieli, vă veţi muta într-o casă urâtă, pe care o veţi amenaja peste doi-trei ani şi care, în final, punând la socoteală toate aceste cheltuieli, se va dovedi mai scumpă decât una aranjată din start.

MAI MULTE INFORMAŢII AFLAŢI ÎN CARTEA „CUM SĂ-ŢI CUMPERI O CASĂ!", CAPITOLUL IV, AUTOR MARIA SEDER NEDA, DISPONIBILĂ ÎN LIBRĂRIILE DIVERTA ŞI PE SITE-URILE WWW.DOL.RO ŞI WWW.CASAPERFECTA.RO

Apartamente noi de vanzare

Apartamente Berceni

Apartamente Oltenitei

Apartamente Titan

Apartamente sector 4, Berceni

Instalatori Pitesti