Mai mult decat imobiliare!

Cum să cumperi o casă pe timp de criză

Dacă la începutul lui 2008, cumpărătorii alergau după vânzatori, acum s-a întors roata: cumpărătorii sunt stăpâni. Așa că le oferim câteva ponturi, care să le sporească și mai mult acest atuu.

1. SĂ NU SE GRABEASCĂ, în situația actuală de blocaj a pieței imobiliare din România, cumpărătorul este cel care dictează la ce preț va cumpăra, când, cum și ce. Cel mai bine este să își aloce timp să vadă cât mai multe oferte - inclusiv să vizioneze locuintele respective si sa discute cu cat mai multi proprietari; multi dintre acestia au stat mult timp "pe bara", fara sa fie intrebati de oferta lor, asa ca vor fi bucurosi sa dea cat mai multe detalii, sa raspunda la intrebari.

2. SA NEGOCIEZE DUR; in vremuri de criza, un proprietar nevoit sa vanda o proprietate, trebuie sa faca multe compromisuri si unul din cele mai importante este pretul. Asa ca un viitor cumparator poate forța la negociere și poate obține un preț foarte bun. În afară de reducerea de preț de pe piață /de circa 10-20% in 2008, mai poate obține în plus un minimum de 10-15%, dacă va găsi un vânzător disperat, constrâns de bancă sau de un altfel de termen limită.

3. SA FIE FOARTE ATENT LA CALITATEA LOCUINTEI; nu intotdeauna ceea ce este ieftin este si bun, asa ca imobilul trebuie bine verificat. Ei, daca in urma cu un an se vindeau si cele mai insalubre apartamente, in cele mai periferice zone, acum exista loc de unde un comparator poate sa aleaga.
Cel mai bine in cazul apartamentelor vechi este ca blocul sa fi fost construit dupa 1980 (aceasta conditie a fost impusa de unele banci comerciale pentru a da credite; chiar daca se cumpara apartamentul cu banii jos, e bine ca el sa respecte conditiile generale de finantare a bancilor, pentru ca nu se stie niciodata cand ar putea servi drept garantie imobiliara).
In cazul unei locuinte noi, fie vila sau apartament, cel mai bine este ca aceasta sa fie finisata sau intr-un stadiu avansat al lucrarilor la proiectul respectiv. In aceste vremuri de criza, unii developeri amana lucrari, au probleme cu finantarile s.a.m.d si este bine sa ne asumam un risc cat mai mic in ceea ce priveste realizarea locuintei, atat ca termen, costuri, cat si garantie -o casa, chiar si la rosu, e mai bine decat o schita anexata la un contract.

4. ATENTIE LA ACTELE DE PROPRIETATE, in vremuri tulburi, escrocheriile infloresc si multi profita de disperarea vânzătorilor sau cumpărătorilor și întocmesc acte de proprietate false.

5. SĂ IA IN CALCUL O LOCAȚIE DE TOP, O ZONĂ BUNĂ; în marile orașe și în București încă sunt diferențe mici de prețuri între același tip de locuință dintr-o zonă bună sau foarte bună și o zonă mediocră; peste tot în lume însă locația este foarte valoroasă, mai ales în capitale. De aceea, chiar dacă în vremuri de criză amplasamentul nu mai pare atât de important, el va fi totuși o monedă prețioasă în vremuri bune, așa că între un apartament cu cinci-șase mii mai ieftin dintr-o zonă proastă și unul un pic mai scump într-o zonă bună alegeți-l pe cel din zona buna. Prețurile vor evolua cu siguranță altfel.

6. SĂ VERIFICE CU ATENȚIE PLATA FURNIZORILOR, SĂ NU EXISTE DATORII FOARTE MARI LA ÎNTREȚINERE, CURENT, INTERNET ETC. Mai ales în zonele mai sărace ale orașelor, blocurile cu datorii sunt un adevărat pericol, mai ales în timpuri în care se anunță șomaj pronunțat și alte greutăți materiale. Nu doar proprietarul apartamentului care se cumpără trebuie să fie bun platnic, ci și vecinii, pentru că altfel veți face frigul împreună, nu veți avea apă caldă și nici alte facilități.

7. SĂ FIE SIGUR DE FINANȚARE, SĂ VERIFICE DE DOUĂ ORI CĂ BANCA ÎI ACORDĂ CREDITUL, ÎNAINTE DE A SEMNA PRECONTRACTUL; în ultimele luni, pe măsură ce băncile au început să aibă probleme pe plan internațional, tot mai mulți clienți se plâng că deși aveau dosarele aprobate demult, nu li se mai acordă creditele sau li se dau mai puțini bani față de cât se promisese inițial. Așa că mai bine faceți mai multe drumuri la bancă înainte de a semna contractul sau precontractul de vânzare-cumpărare a locuinței și a da avansul vânzătorului.

8. CALCULAȚI CU MAI MULTĂ ATENȚIE BUGETUL TRANZACȚIEI, în afară de preț luați în calcul și taxele, impozitele către stat, comisionul notarului. Aveți grijă că nu vă puteți baza prea mult nici pe prieteni atunci când pe piață sunt probleme financiare, puțini oameni având bani de dat cu împrumut.

9. ALEGEŢI CU ATENŢIE AGENŢIA IMOBILIARĂ, în această perioadă cele mai multe agenţii au clienţi puţini, iar timpul alocat pentru clienţi noi a devenit mult mai generos.

10. PRIVIȚI CASA ÎN PRIMUL RÂND CA O NECESITATE, NU CA PE O INVESTIȚIE PE TERMEN LUNG; în vremuri de restriște, nu este bine să vă gândiți că veți avea mai mulți copii peste cinci-șase ani, că va mai veni și soacra să locuiască în aceași vilă etc. Trebuie să primeze bugetul și să vă gândiți la cât este spațiu adecvat ca să locuinți în perioada imediat următoare, astfel încât să vă permiteți și ratele la casă și utilitățile și eventual și transportul la serviciu.

Baftă!
Cele mai citite
ZONE IMOBILIARE
 
 
 
 
 
 

Apartamente Berceni

Apartamente Oltenitei

Apartamente Titan

Apartamente sector 4, Berceni

Apartamente noi de vanzare

Instalatori Pitesti

Reparatii masini de spalat vase Bucuresti

Reparatii masini de spalat rufe Bucuresti

Reparatii aer conditionat LG Bucuresti

Reparatii aer conditionat Bucuresti - Ilfov