Mai mult decat imobiliare!
Zona:

Piata Ovidiu

ISTORIC

Odinioară port maritim important, Histria antică odihneşte astăzi în ruină pe ţărmul îndepărtat şi pustiu al unei lagune întinse. Zidurile sale masive sunt încă impunătoare, dalele de piatră poartă urmele carelor antice,dar singurii locuitori rămăşi în cetate sunt păsările , reptilele şi florile sălbatice.

LOCALIZARE

 Statuia lui OvidiuSituată în piaţa ce-i poartă numele, în faţa Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, statuia poetului roman Ovidius Publius Naso exilat la Tomis în anul 8 d.Hr., unde a şi murit după 9 ani, a fost realizată de sculptorul Ettore Ferrari şi ridicată în 1887.

În ultimii ani, zona istorică a Peninsulei a fost invadată de o sumă de clădiri moderne, lipsite de gust şi de simţ urbanistic. Unul din cazurile cele mai elocvente este legat de vecinătăţile Moscheii din Piaţa Ovidiu. În 1910 statul român a ridicat această moschee pe locul alteia mai vechi, numite Mahmudia. Edificiul a avut ca model moscheea din Konieh (Anatolia). Proiectul a fost conceput de Gogu Constantinescu (pionier în domeniul betonului armat în România) şi realizat de arh.Victor Ştefănescu. Minaretul de 50 m şi cupola sunt din beton armat; coloanele şi scările sunt din calcar de Albesti, iar pentru poarta mare de la intrare s-a adus marmură neagră din Italia; Constructorii au îmbinat elemente arhitecturale româneşti cu stilul egipteano-bizantin, ceea ce da unicitatea clădirii în întreaga Dobrogea

 Spre sfîrşitul sec. XIX, linia generală a Pieţei Ovidiu era dată de case cu 2 niveluri lipite unele de altele (descriind o piaţă ca un interior de curte medievală), acoperişuri cu olane, balcoane din fier forjat; piaţa era plină de prăvălii, cafenele, ateliere, grădini de vară, etc. 

 INTERESE IMOBILIARE ÎN ZONĂ

Piata OvidiuÎn 1879 s-au luat primele măsuri pentru alinierea construcţiilor pentru că în ultimul deceniu să se finalizeze frontul de est (dinspre mare). Arhitecţii l-au gîndit înalt pentru a feri piaţa de vînturi. În spaţiul dezafectat din faţa statuii lui Ovidiu se aflau trei clădiri ce îmbinau unitar elemente baroc cu decoraţiuni Art Nouveau; aici se aflau fostul hotel Elita, un restaurant, o cofetărie şi cinematograful Palat. În 1910 s-a ridicat clădirea ce adăposteşte azi filiala BNR (arh. P. Antonescu) - în stil românesc.Arhitectul reuşise să adapteze perfect clădirea atît la ansamblu cît şi la faleza abruptă, prelungirea să spre nord asigurînd un parapet împotriva vintului pentru întreaga faţadă. Restul clădirilor din această linie au fost, din păcate, demolate în deceniul 8 tocmai din cauza netrainiciei lor. 

Ca şi dimensiune imobiliară, zona Piaţa Ovidiu este foarte căutată pe segmentul comercial, în special pentru vânzări de vile sau spaţii care să se preteze pentru bănci sau birouri, chiar dacă este o zonă turistică . Există aşadar un sediu mare al BRD ului lângă Catedrală. Există deasemenea  cereri de spaţii comerciale atât pentru vânzare cât şi pentru cumpărare în vederea deschiderii unor restaurante. Având în vedere vecinătatea cu portul Constanţa, este o zona deosebit de importantă pentru spaţii pentru birouri /diverse activităţi din domeniu maritim.

 

 


Sectiune sustinuta de : Mihaela Orasanu, Coriax 97
  Mai ai completari ?
Trimite-ne definitia ta:


Numele tau:
Email-ul tau:
Telefon:
Galerii Foto Piata Ovidiu
vezi toate galeriile »  
Cele mai citite
ZONE IMOBILIARE
 
 
 
 
 
 

Apartamente Berceni

Apartamente Oltenitei

Apartamente Titan

Apartamente sector 4, Berceni

Apartamente noi de vanzare

Instalatori Pitesti

Reparatii masini de spalat vase Bucuresti

Reparatii masini de spalat rufe Bucuresti

Reparatii aer conditionat LG Bucuresti

Reparatii aer conditionat Bucuresti - Ilfov