Mai mult decat imobiliare!
Zona:

Ştefan cel Mare

Localizare

Ştefan cel Mare nu este neapărat un cartier, ci mai degrabă o zonă, ce-i drept foarte cunoscută, din Bucureşti, care se identifică chiar cu Şoseaua Ştefan cel Mare, din sectorul 2 al Capitalei. Zona este situată foarte aproape de centru. Această şosea, cunoscută de-a lungul timpului ca o arteră comercială, începe din Dorobanţi, de la Perla, şi se sfârşeşte la Piaţa Obor. Zona cuprinde locuri importante din Capitală, precum Circul Globus, Spitalul de Urgenţă Floreasca sau Stadionul Dinamo.

Istoric

Cea mai veche clădire de pe şoseaua Ştefan cel Mare este Moara lui Assan, a cărei ruină poate fi văzută la intersecţia dintre Ştefan cel Mare şi strada Silozului. Construcţia, care a aparţinut negustorilor George Assan şi Ioan Martinovici, datează din anul 1853 şi a fost prima instalaţie de morărit cu aburi din Bucureşti. Cazanul a fost adus de la Viena, pe Dunăre, iar de la Giurgiu în Colentina a fost tras de zece perechi de boi, timp de patru săptămâni. Lângă Moara lui Assan a fost ridicat în 1903 turnul silozului de grâne, care este cunoscut drept cea mai înaltă construcţie din epocă, măsurând 41 de metri. Complexul s-a dezvoltat pe o suprafaţă de 47.000 mp, mult râvnită de dezvoltatorii imobiliari de astăzi. Deşi este considerat monument istoric şi ar trebui protejat, moara a fost distrusă, multe construcţii fiind demolate fără autorizaţie. Apoi, în mai 2008, Moara lui Assan a fost afectată de un incendiu de proporţii.

O construcţie ceva mai nouă este stadionul Dinamo, care a fost inaugurat în 1951.

Administraţie şi economie

Zona Ştefan cel Mare este împânzită de blocuri cu zece etaje, care au la parter magazine sau bănci. Din păcate, multe dintre acestea prezintă risc seismic ridicat. Practic, multe blocuri cu 8-10 etaje nu ar rezista unui cutremur de 7 grade pe scara Richter. Cel mai nou bloc cu risc seismic ridicat de pe şoseaua Ştefan cel Mare a fost construit în 1963. Conform specialiştilor, cele mai sigure imobile sunt cele construite după 1980.

Primele blocuri din zonă au fost construite în anii 60. Având în majoritate apartamente cu 2 şi 3 camere, aceste blocuri au fost realizate rapid şi destul de economic, reţeaua de apă, gaze şi canalizarea urmându-le în lungul marilor bulevarde. Blocurile, cele lamelare de regulă cu 9 niveluri, iar cele turn cu 10-13 niveluri, au avut rolul de schimbare a imaginii oraşului, de creare de prestigiu, de impresie de înălţime a acestuia.

Locuitorii din zonă beneficiază de toate utilităţile necesare: apă, canalizare, gaze, telefon şi internet. Infrastructura rutieră este, la ora actuală, în stare foarte bună, căci abia s-au terminat lucrările de reabilitare a şoselei.

Din zona Ştefan cel Mare ajungi destul de repede cam oriunde în Capitală. Însă numai dacă se întâmplă să călătoreşti cu metroul sau noaptea, pentru că altfel este o zonă foarte aglomerată. Aici există atât metrou (staţiile Ştefan cel Mare şi Obor), cât şi tramvaie şi autobuze.

  Mai ai completari ?
Trimite-ne definitia ta:


Numele tau:
Email-ul tau:
Telefon:

Apartamente noi de vanzare

Apartamente Berceni

Apartamente Oltenitei

Apartamente Titan

Apartamente sector 4, Berceni

Instalatori Pitesti