Chitila
Oraşul Chitila aparţine de judeţul Ilfov şi este situat la nord-vest faţă de Bucureşti. Poziţia sa este una extreme de favorabilă, fiind limitrofă Capitalei, la numai 200 de metri de hotarul cu aceasta. Chitila se învecinează la est cu Municipiul Bucuresti, la nord cu oraşul Mogoşoaia, la sud cu oraşul Dragomireşti Vale şi Chiajna, iar la nord-vest cu Oraşul Buftea şi Pădurea Râioasa. Oraşul Chitila este situat pe DN 7. În oraş se află o staţie de cale ferată, aceasta fiind unul dintre cele mai importante noduri feroviare, întrucât aici se întâlnesc rutele dinspre Bucureşti, Roşiori, Constanţa, Piteşti şi Ploieşti.
Începuturile acestei aşezări nu se cunosc precis, dar pot fi situate în vremurile când aici se întindea renumitul Codru al Vlăsiei, aproximativ prin sec. XV. Existenţa satului Chitila este atestată documentar abia în 1892, când făcea parte din comuna Bucoveni. În timpul celui de-al doilea război mondial în zonă se pun bazele Societăţii de Confecţii Metalice. Chitila ar mai putea fi numit leagănul aviaţiei româneşti, deoarece aici s-a înfiinţat în 1909 Complexul Aeronautic unde au fost brevetaţi primii piloţi militari români.
Numele de Chitila vine de la expresia "a se chiti", care înseamnă a se ascunde. Se presupune că în Codrii Vlăsiei, pe teritoriul actualului oraş îşi găsiseră loc de refugiu răzvrătiţii împotriva stăpânirii de atunci. Cu timpul, "chiteala" s-a transformat în Chitila, nume pe care oraşul îl poartă şi în zilele noastre. Teritoriul oraşului a făcut parte din moşiile familiilor Brâncoveanu şi, mai târziu, Bibescu.
În prezent, Chitila are puţin peste 12.000 de locuitori, care au la dispoziţie patru grădiniţe şi patru şcoli, iar din punct de vedere administrativ oraşul are în componenţă şi satul Rudeni.Astfel, suprafaţa totală a oraşului Chitila este de 1254 hectare, din care 292 în intravilan şi 793 în extravilan.
Apropierea de Bucureşti a adus multe avantaje oraşului Chitila, care s-a dezvoltat rapid. Dezvoltatorii imobiliari nu au stat pe gânduri, aşa că anul acesta vor fi date în folosinţă locuinţele din ansamblurile rezidenţiale Lac de Nuferi şi Chitila Residenz. Acestea cuprind apartamente cu una, două sau trei camere, iar preţurile pornesc de la 73.000 de euro. Şi în locul unde a fost fabrica Romceram se vor ridica blocuri. Este vorba despre o investiţie a firmei Parcul Banatului SRL, care va construi un modern cartier de blocuri, cu 500 de locuinţe.
O investiţie importantă, de aproximativ 35 de milioane de euro, o reprezintă şi Bucharest Logistic Center, a trustului belgian Liebrecht & Wood, care vizează construcţia a 80.000 mp de spaţii de depozitare şi 5.000 mp de spaţii pentru birouri.
Deşi nu este un loc deschis vizitatorilor, merită să aruncaţi o privire către fortul Kitila, primul construit din centura de fortificaţii care înconjura Capitala la sfârşitul secolului XIX. Fortul Kitila a fost dezarmat în 1916 şi în prezent funcţionează ca depozit de vinuri.
Mai ai completari ? |